Moni ompelukonetta hankkiva epäröi yhä vieläkin, jos vanhan Singerin tilalle tarjotaan liikkeessä elektronista konetta. Se, että ompelukone on elektroninen, ei tee siitä sen herkemmin rikkoontuvaa, päinvastoin. Elektronisia koneita on valmistettu jo ainakin 80-luvulta asti ja osa niistä taitaa olla vieläkin käytössä.
Mekaanisen koneen käyttö on monelle tutumpaa, mutta mielestäni myös hankalampaa tai ainakin hitaampaa. Ommellessasi mekaanisella valitset ensin ompeleen, sen jälkeen säädät tikin pituuden ja leveyden ja vasta sitten aloitat ompelun. Kun pääset sauman loppuun, käännät käsipyörää niin pitkään, että neula on ylimmässä asennossa. Jos et näin tee, työ jää helposti jumiin pistolevyn väliin, alalanka sotkeentuu ja silloin saakin aivan toden teolla vetää työtä koneesta pois. Kun taas lähdet ompelemaan ja neula ei ole ääriylhäällä, lähtee helposti ainakin lanka neulansilmästä ja se jos mikä on ärsyttävää.
Elektronisessa koneessa kaikki tuo on helpompaa. Usein joko numeroilla tai näppäimillä valitset ompeleen ja koneen näytölle tulee valmiiksi tikin pituus ja leveys. Esimerkiksi jos ompelet perussuoraa ommelta, tikin pituus on useimmissa malleissa säädettynä valmiiksi 2,5 mm ja voit heti ompeleen valittuasi aloittaa ompelun. Kun pääset sauman loppuun ja lopetat ompelun, kone tekee automaattisesti tikin loppuun ja neula jää valmiiksi yläasentoon, työtä paininjalan alta otettaessa se ei jää jumiin.
Vaikka tuo tikin pituuden ja leveyden säätö ei ole mitenkään hankala homma, elektronisissa ompelukoneissa se tuo on helppoutta. Ommellessa ei tarvitse miettiä, mitkä olivatkaan oikeat säädöt vaikkapa hunajakenno-ompeleelle. Sen kun vain valitsee tikin ja ompelee. Elektronisissa koneissa voi toki muuttaa asetuksia mieleisekseen ja niitä täytyykin muuttaa, sillä harvemmin ohutta trikoota ommellaan samoilla säädöillä kuin paksumpaa farkkua. Usein tuo säätö on tehty todella helpoksi, joko +/- -näppäimet tai nuolinäppäimet ylös/alas.
Joissain mekaanisissakin koneissa on neulastop-ominaisuus, jolla neulan saa jäämään joko ylös tai alas. Myös elektronisissa koneissa on vaihtoehto sille, että neula jää aina alas ja se onkin tarkoissa tikkauksissa tai vaikkapa neliötä ommellessa kiva ominaisuus.
Elektronista konetta ei kannata myöskään pitää helpommin rikkoontuvana, sillä elektroniikka ei kulu samalla tavalla kuin mekaniikka. Usein uudempi elektroninen kone opastaa käyttäjää ja aikaa koneen säädöiltä jää enemmän itse ompelulle. Sanoisinkin, että elektronisen koneen väärinkäyttö on vaikeampaa kuin mekaanisen koneen, sillä kone ilmoittaa, jos koitat sitä väärin käyttää. Elektronisen koneen käyttö on todella helppoa!