
Ompelukone on monen ensimmäinen isompi hankinta, kun käsitöistä ja ompelusta innostuu. Usein sukulaisten kaappien kätköistä voi löytyä kone, ”rautarouva”, jolla Anja-täti ompeli omat ja puolen suvun vaatteet silloin muutama vuosikymmen sitten ja sillä sitten aloitellaan. Hyvä niin, jos kone on ollut käytössä, sen ompeleet riittävät materiaaleihin, joita on aikomus ommella ja muutenkin ompelukone toimii. Moni vanhempi kone kuitenkin vaatisi ainakin sen perusteellisen huollon ammattitaitoisen ompelukonemekaanikon tekemänä, varsinkin jos kone on ollut käyttämättä ja huoltamatta kaapissa vuosien ajan. Helpoin tapa tappaa alkanut ompeluinnostus onkin yritää ommella koneella, joka ei toimi niinkuin sen pitäisi tai ompeleiden valikoimassa ei ole sopivia tikkejä vaikkapa joustaville materiaaleille. Kun ompelua vasta aloittaa, kannattaa järki kädessä panostaa heti alussa hyviin laitteisiin ja tarvikkeisiin, jottei ompelu ja taitojen kehittyminen tyssää ainakaan toimimattomiin välineisiin.
Uusissa ompelukoneissa hinta ja laatu kulkevat käsikädessä. Satasella saattaa saada jonkinlaisen laitteen ja tuhannella eurolla jo varsin monipuolisen ”oikean” ompelukoneen. Mikä näissä sitten on erona hinnan lisäksi? Molemmilla saa toki suoran ompeleen aikaiseksi, mutta jo erilaiset joustamattomatkin kankaat vaativat säätöä suorallekin ompeleelle. Halvoissa yhden säätimen koneissa on usein muutama eri suora ommel, pari erilevyistä siskakia ja joku muu ommel. Ompeleet on ne, mitä koneeseen on tehtaalla asetettu, mutta esimerkiksi sen suoran ompeleen tikin pituutta ei voi säätää. Halvat, ns markettikoneet on tehtykin halvalla eikä niistä voi yksikään mekaanikko taikoa ominaisuuksia paremmaksi ja usein niiden korjauskustannukset pienenkin vian ilmetessä ylittävät koneen hankintahinnan. Ja jo yksin koneen painokin kertoo koneesta jotain, tuskin maitopurkin painoinen kone yltää traktorin suorituskykyyn saatika pysy paikallaan pöydällä, kun sillä ompelee.
Mieti, millaisia materiaaleja ompelet
Usein ne valmiiksi säädetyt suorat ompeleet eivät toimi, yksi tekee superlyhyttä tikkiä ja toinen vähän pidempää. Tai sitten ei. Jo se, että koneessa olevia ompeleita pystyy itse säätämään aina ommeltavan materiaalin mukaan, antaa koneen käyttäjälle enemmän mahdollisuuksia. Paksua farkkua tai ohutta puuvillaa ei samalla tikillä oikein voi siististi ja kestävästi ommella. Monessa ompelukoneessa on tikkejä valtava määrä, mutta koska nykyisin (onneksi) suurin osa koneista on elektronisia, ei ommelten määrä vaikuta juurikaan koneen hintaan.
Mistä sen hyvän tunnistaa?
Niin ompelukoneissa kuten monessa muussakin isommassa hankinnassa monesti kysellään tutuilta, luetaan netin keskustelupalstoja ja kartoitetaan valikoimaa. Hyvä ompelukone on kuitenkin pitkäikäinen hankinta ja mitä enemmän siihen raaskii kerralla sijoittaa, sitä helppokäyttöisemmän ja monipuolisemman koneen saa. Naapureiden ja kumminkaimojen mielipiteitä kuitenkaan väheksymättä kannattaa kuitenkin muistaa, että myös ompelukoneissa on tekniikka mennyt eteenpäin ja pari vuosikymmentä sitten uutena hankittu huippumerkin kone ei välttämättä enää tänä päivänä ole sama laite kuin silloin ennen.
Keskity siis siihen, mitä itse koneelta haluat, mitä sillä haluat ommella ja millainen on budjettisi. Kokeile avoimin mielin muitakin kuin Anja-tädin suosittelemia merkkejä ja kuuntele ompelukonekauppiastasi. Kokeile, mikä sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä ja mikä koneista tuntuu sinusta helpolta käyttää. Ennenkaikkea osta Suomen rajojen sisältä ja virallisten maahantuojien valtuuttamilta jälleenmyyjiltä, silloin myös ongelmien ilmaantuessa saat nopeasti avun, takuut toimivat varmasti ja voit huolettomin mielin aloittaa mahtavan ompeluharrastuksen!