
Olen usein lukenut, että vain niillä vanhoilla ”rautarouvilla” voi ommella nahkaa tai paksumpia materiaaleja. Toki vanhatkin koneet paksuihin materiaaleihin pystyvät, mutta kyllä uudetkin koneet ompelevat nahkaa, farkkua tai vaikkapa ohuen räsymaton pään. Yleisestikin paksuja materiaaleja saadaan kone kuin kone ompelemaan, mutta kun halutaan ohut sifonkimekko lyhentää, voi tulla ongelmia.

Paksujen materiaalien, kuten kaiken muunkin ompelussa oikeanlainen neula on tärkeä. Paksut materiaalit ovat usein tiiviisti kudottuja materiaaleja, jolloin neulan kärjen on oltava riittävän terävä lävistääkseen materiaalin. Myös joissain pinnoitetuissa materiaaleissa ompelu saattaa tyssätä siihen, ettei kone tee tikkiä, kun neula ei ole oikeanlainen. Hyvä neula kaikenlaisten paksumpien materiaalien ompeluun on farkkuneula, sillä sen kärki on tavallista neulaa terävämpi. Ja kun neulan kärki on terävä ja se lävistää materiaalin taipumatta, neulan ei tarvitse olla paksu. Mitä paksumpi neula on, sitä isomman reiän se tekee kankaaseen. Loppujen lopuksi aika loogista, eikö?

Kun koneen alla on vaikkapa kolme kerrosta markiisikangasta ja neula on oikeanlainen, kannattaa myös tikkiin kiinnittää huomiota. Perus suora ommelhan on se yleisin ja moneen saumaan joustamattomissa materiaaleissa paras. Tikin pituus kannattaa laittaa hieman pidemmälle, jotta kone syöttää materiaalin paremmin. Jos tikki on kovin lyhyt ja materiaali on paksua, ei ompeleesta tule nätti ja kone saattaa jäädä tikuttamaan paikoilleen.

Jotkin paksut materiaalit kuten keinonahka, pinnoitettu markiisi ja verhoilukankaat saattavat olla myös nihkeitä pinnaltaan. Tuollainen materiaali ei luista kunnolla ja silloin ei neula eikä tikin pituuden säätö välttämättä auta. Koneisiin on saatavan teflonpaininjalka tai paininjalan pohjaan kiinnitettävä teflontarra. Teflon paininjalan pohjassa auttaa konetta syöttämään ommeltavan materiaalin helpommin ja näin myös nihkeiden materiaalien ompelu onnistuu.
Silloin, kun minä ompelen paksua materiaalia, vaihdan koneeseen aina nro 90 tai 100 farkkuneulan. Lisäksi muutan tikin pituuden 3.5mm suoralla ompeleella. Harvoin on mikään paksumpi materiaali jäänyt koneella ompelematta. Koneen pitää paksujakin materiaaleja ommellessa antaa syöttää kangas itse. Jos työtä vetää tai työntää, saa helposti ajoituksen koneessa sekaisin ja sitten ei auta kun kiikuttaa kone huoltoon. Vaihda siis työhön oikeanlainen, terävä neula ja anna koneen hoitaa ompelu!