Ompelussakin vilisee sanoja ja termejä, joista ompelija ei pääse perille. Tässäpä selitysten kera täydentyvä ompelusanojen lista:
Langansuunta
Langansuunta tarkoittaa sitä suuntaa, miten kangas on kudottu, usein myös kankaan loimilangan suuntaa. Neuloksissa se kulkee neulottujen silmukoiden suuntaisesti. Se osoittaa, miten päin kaava ompelussa asetetaan kankaan päälle ennen leikkaamista. Usein langansuunta on merkattu keskelle kaavaa pitkänä nuolena alareunasta ylöspäin. Kun kappale leikataan tarkasti langansuunnan mukaan, se ei lähde kiertämään.
Hakkimerkki
Hakki, hakkimerkki, kohdistusmerkki… Hakkimerkki on kaavan reunassa oleva pieni viiva, joka on tehty kappaleiden kohdistusta varten ommeltaessa. Hakkimerkki leikataan (usein pari milliä kankaan reunasta) tai piirretään ommeltavaan kappaleeseen ja vastakkain ommeltavien kappaleiden hakit laitetaan samalle kohdalle saumaa ommeltaessa. Usein hihan pyöriön ylimmässä kohdassa on hakkimerkki ja sen on tarkoitus osua olkasaumaan, jolloin on helpompi ommella hiha kiinni etu- ja takakappaleelle.
Saumanvara
Saumanvara on se osa ommeltavasta kappaleesta, joka jää sisäpuolelle. Usein kaavoissa pyydetään lisäämään saumanvarat ja sama mitta on pidettävä myös ommellessa. Eli jos saumanvaraksi on ilmoitettu 1cm, tulee ommellessa tikin kulkea 1cm päästä leikatusta reunasta. Helman käänteissä tai pöytäliinan päissä on usein leveämpi saumanvara, mutta silloinkin kankaan nurjalle puolelle jäävä osa on saumanvara. Eri materiaaleissa käytetään eri levyisiä saumanvaroja
Leikkuusuunnitelma
Varsinkin vaateompelussa kaavan mukana on leikkuusuunnitelma. Siitä näkee, miten kaavoittaja on suunnitellut kappaleet leikattavaksi kankaalta ja usein leikkuusuunnitelmaa noudattamalla kankaan hävikki on mahdollisimman pieni. Leikkuusuunnitelmassa on myös mainittu, miten kangas kannattaa asetella leikkuuta varten eli missä kohdassa on taite ja missä kankaan reunat. Jos mietit itse omien kappaleiden leikkuusuunnitelmaa, muista aina ottaa huomioon myös kappaleiden langansuunnat. Varsinkin kuviollisissa ja nukkapintaisissa kankaissa kappaleet on muistettava leikata samaan suuntaan.
KE = keskietu, KT = keskitaka
KT/KE, keskietu, keskitaka ilmoittaa vaatteen keskikohdan edessä ja takana. Se kulkee usein pystysuorana osoittaen nenänpäästä suoraan alas ja kangasta leikatessa siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta vaate asettuu symmetrisesti ja napituslinja tai vetoketju tulee oikeaan kohtaan.
Alavara
Alavara lisätään usein jo kaavaan ja se käännetään ommellessa kappaleen nurjalle puolelle. Alavaraa käytetään esimerkiksi paitojen napituslistoissa.
Muotokaitale
Muotokaitale on päällikappaleesta erikseen leikattava reunan muotoinen kappale, joka jää vaatteen sisäpuolelle. Muotokaitale ommellaan kappaleen oikealle puolelle ja se taitetaan saumaa pitkin vaatteen nurjalle puolelle. Sen avulla saadaan helposti siisti ja huoliteltu reuna myös kaareviin kohtiin vaikkapa pääntielle tai avonaisen kimonotakin etureunaan.
Päärme
Päärme on vaatteen reunaan tehtävä sauma, jossa kangas taitetaan nurjalle puolelle kaksi kertaa. Ensimmäinen taitos on usein kapeampi ja se taittuu toisen taitoksen alle. Päärme ommellaan mahdollisimman läheltä toisen taitoksen reunaa, jolloin ensimmäinen taite jää piiloon. Päärmettä käytetään usein joustamattomissa materiaaleissa ja kodintekstiilien kuten pöytäliinojen ja verhojen päiden ompelussa.
Huolittelu
Huolittelulla tarkoitetaan kankaan leikatun reunan ompelua niin, että se ei pääse käytössä ja pesussa rispaantumaan. Reunat voi huolitella saumurilla tai ompelukoneen siksakilla tai kolmiaskelsiksakilla. Jos reunaan tulee päärme, siinä on hulpio tai kanttaat sen nauhalla, sitä ei välttämättä tarvitse huolitella.
Hulpio
Hulpio on kankaan purkumaton reuna, joka kulkee loimen suuntaan. Joidenkin kankaiden hulpioreunassa kulkee painettu tai kudottu teksti.